Betere modellen voor lokale aantallen meteoren

Bij een meteorenzwerm wordt het aantal zichtbare meteoren (“vallende sterren”) vaak aangegeven voor het ideale geval, wanneer de hemel perfect donker is. In werkelijkheid zijn de omstandigheden vaak niet perfect, bijvoorbeeld doordat het schemert, of doordat de Volle Maan hoog aan de hemel staat. Er kunnen dan minder meteoren worden waargenomen. Op hemel.waarnemen.com worden de lokale aantallen meteoren nauwkeurig uitgerekend voor de Benelux.

In haar baan om de Zon doorkruist de Aarde af en toe een spoor stof en gruis dat meestal afkomstig is van een komeet. Van de meteorenzwerm die hieruit voortvloeit wordt het aantal meteoren dat per uur te zien is vaak aangeduid met het “Zenithal Hourly Rate” of ZHR. Dit is het aantal meteoren dat te zien zou zijn in een perfect donkere nacht, wanneer de radiant van de meteorenzwerm (waar de meteoren vandaan lijken te komen) recht boven het hoofd zou staan (in het zenit) en precies tijdens het maximum. In de meeste gevallen wordt aan enkele van deze voorwaarden niet voldaan, en moeten de aantallen meteoren worden aangepast aan de lokale omstandigheden. Op hemel.waarnemen.com wordt dit netjes uitgerekend voor Vlaanderen en Nederland.

De correcties voor het feit dat de radiant van een meteorenzwerm niet recht boven het hoofd staat en dat er niet tijdens het maximum van de zwerm kan worden waargenomen zijn al eerder opgenomen in de computermodellen waarmee hemel.waarnemen.com wordt gemaakt. In die modellen wordt nu ook uitgerekend wat het effect is van het feit dat de hemel niet altijd perfect donker is. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat het schemert, doordat het in onze zomers ’s nachts niet helemaal donker wordt (doordat de Zon niet erg diep onder de horizon verdwijnt), of doordat de Maan (hoog) aan de hemel staat. Dat laatste is bijvoorbeeld het geval bij het maximum van de Perseïden in 2014: onder ideale omstandigheden zijn daar circa 85 meteoren per uur te zien. In 2014 valt het maximum echter ongunstig, doordat de Maan voor 90% verlicht is. Hierdoor zijn slechts 16 Perseïden per uur zichtbaar(!), plus nog wat andere meteoren — een enorm verschil dus.

Met al deze effecten wordt rekening gehouden in de computermodellen van hemel.waarnemen.com. Er wordt uitgerekend hoe hoog de radiant van de meteorenzwerm in de Benelux aan de hemel staat, wat het aantal uren is tot of vanaf het maximum, wat de hoogte en fase van de Maan zijn, en hoe diep de Zon onder de horizon staat. Uit deze factoren wordt bepaald wat de invloed is op het aantal meteoren dat ieder uur in onze streken met het blote oog kan worden waargenomen. Hierdoor is veel nauwkeuriger te voorspellen hoe de meteorenzwerm er aan onze hemel uit zal zien.

Door deze modellen kan niet alleen het aantal meteoren dat lokaal te zien is beter worden voorspeld; ook het tijdstip waarop dit maximum te zien is kan nauwkeurig worden bepaald. In principe kan bijvoorbeeld voor ieder (half) uur in de nacht van het maximum worden uitgerekend hoeveel meteoren er te zien zijn. Hieruit kan het beste tijdstip om meteoren waar te nemen worden bepaald, evenals het aantal meteoren dat op dat moment in de Benelux zichtbaar is.

De informatie over meteorenzwermen is de vinden op de pagina’s
Wanneer kan ik meteoren zien? / Jaarlijkse meteorenzwermen en
Vannacht aan de hemel.

Advertenties

Over Hemel Waarnemen

hemel.waarnemen.com biedt informatie over verschijnselen aan de sterrenhemel voor Nederland en België in het Nederlands/Vlaams.
Dit bericht werd geplaatst in Inhoudelijke update en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Betere modellen voor lokale aantallen meteoren

  1. Pingback: Nauwkeuriger lokale aantallen meteoren bij meteorenzwermen | Blog van hemel.waarnemen.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s