Nauwkeuriger lokale aantallen meteoren bij meteorenzwermen

Bij een meteorenzwerm worden de aantallen meteoren (“vallende sterren”) vaak aangegeven voor het ideale geval, waar de meteoren van recht boven het hoofd komen en precies tijdens het maximum vallen. In werkelijkheid zijn de omstandigheden vaak niet perfect, waardoor er minder meteoren kunnen worden waargenomen. Op hemel.waarnemen.com worden de lokale aantallen meteoren netjes uitgerekend voor de Benelux.

In haar baan om de Zon doorkruist de Aarde af en toe een spoor stof en gruis dat meestal afkomstig is van een komeet. Van de meteorenzwerm die hieruit voortvloeit wordt het aantal meteoren dat per uur te zien is vaak aangeduid met het “Zenithal Hourly Rate” of ZHR. Dit is het aantal meteoren dat te zien zou zijn in een perfect donkere nacht, wanneer de radiant van de meteorenzwerm (waar de meteoren vandaan lijken te komen) recht boven het hoofd zou staan (in het zenit) en precies tijdens het maximum. In de meeste gevallen wordt aan enkele van deze voorwaarden niet voldaan, en moeten de aantallen meteoren worden aangepast aan de lokale omstandigheden. Op hemel.waarnemen.com wordt dit netjes uitgerekend voor Vlaanderen en Nederland.

In de eerste plaats staat de radiant niet perfect in het zenit. Het computermodel waarmee de berekeningen voor hemel.waarnemen.com worden gedaan rekent nu uit hoe hoog de radiant in de Benelux werkelijk staat, en wat dat betekent voor de aantallen meteoren in onze streken. Dit kan belangrijke gevolgen hebben wanneer de radiant ten tijde van het maximum onder de horizon staat, maar eerder of later wel hoog aan de hemel. Daarnaast wordt er gecorrigeerd voor het feit dat er niet altijd precies tijdens het maximum kan worden waargenomen, bijvoorbeeld doordat dit overdag plaatsvindt. Met name bij meteorenzwermen met een korte piek kan dit een groot verschil maken. In het geval van de Boötiden, die rond 4 januari hun maximum hebben, duurt die piek slechts 8 uur. In het meest ongunstige geval valt die piek midden op de dag, waardoor er ’s nachts veel minder meteoren te zien zijn. In 2012 zijn hierdoor van de 130 meteoren per uur slechts circa 50 zichtbaar — nog steeds een mooi aantal, maar een stuk minder dan in het ideale geval.

Door deze modellen kan niet alleen het aantal meteoren dat lokaal te zien is beter worden voorspeld; ook het tijdstip waarop dit maximum te zien is kan nauwkeurig worden bepaald. In principe kan bijvoorbeeld voor ieder (half) uur in de nacht van het maximum worden uitgerekend hoe hoog de radiant aan de hemel staat, hoe groot de tijd tot of sinds het maximum is, en hoeveel meteoren er dan te zien zijn. Hieruit kan het beste tijdtip om meteoren waar te nemen worden bepaald, evenals het aantal meteoren dat op dat moment in de Benelux zichtbaar is.

De informatie over meteorenzwermen is de vinden op de pagina’s
Wanneer kan ik meteoren zien? / Jaarlijkse meteorenzwermen en
Vannacht aan de hemel.

Update: Zie ook deze post van 11 mei 2014.

Advertenties

Over Hemel Waarnemen

hemel.waarnemen.com biedt informatie over verschijnselen aan de sterrenhemel voor Nederland en België in het Nederlands/Vlaams.
Dit bericht werd geplaatst in Inhoudelijke update en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Nauwkeuriger lokale aantallen meteoren bij meteorenzwermen

  1. Pingback: Betere modellen voor lokale aantallen meteoren | Blog van hemel.waarnemen.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s